Apel građanima da se pridržavaju bezbednosnih mera tokom nepogoda

22. jul 2023 – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na današnje vremenske nepogode, Sektor za vanredne situacije ponovo uputio apel građanima da se tokom nevremena pridržavaju mera, bilo da se nalaze na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Ako se nalaze u zatvorenom prostoru za vreme oluje, potrebno je da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Ukoliko se nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se  nađu u automobilu za vreme jake oluje, potrebno je da zaustave automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na njega, ostanu u automobilu, upale poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvore prozore i ne dodiruju metalne predmete u automobilu i izbegavaju poplavljene puteve.

Neophodno je da, ukoliko po završetku olujnog nevremena primete kvarove na elektrosnabdevanju kao što su prekinuti kablovi i slično, odmah kontaktiraju nadležne službe u cilju otklanjanja posledica olujnog nevremena.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas pružaju svu potrebnu pomoć našim građanima u otklanjanju posledica nevremena i ostaće na terenu jer su najavljene nove padavine tokom današnjeg dana, navodi se na kraju saopštenja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!